Reisinformatie Ameland - Amalia

Algemeen

Ameland is een prachtig Waddeneiland dat bestuurlijk tot de provincie Friesland behoort en bestaat uit één gemeente. Met een oppervlakte van 59 km² is het na Texel en Terschelling het grootste Nederlandse Waddeneiland. Op Ameland wonen ongeveer 3600 mensen. Het eiland trekt jaarlijks zo’n 500.000 toeristen die genieten van de unieke natuur en rust.

Veerboot naar Ameland

De veerboot naar Ameland vertrekt vanuit Holwerd. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten. Holwerd is eenvoudig te bereiken via Groningen en Dokkum of Leeuwarden. Het adres voor je navigatiesysteem is Grândyk 2b, 9151 AE Holwerd.

Auto mee? Vergeet niet om van tevoren te reserveren. Indien je de auto niet mee wilt nemen, kun je parkeren op de betaalde parkeerterreinen P1 en P2 in Holwerd. P1 ligt het dichtst bij de boot; mocht deze vol zijn, dan is P2 een goed alternatief. Vanaf P2 rijden shuttle-busjes naar de boot. Parkeerplaatsen zijn niet te reserveren, ook niet met een vooraf gekocht bootticket.

Geen auto? Je kunt je kaartje aan het loket van het havenkantoor in Holwerd kopen. Honden hebben ook een kaartje nodig.

De veerhaven op Ameland bevindt zich vlakbij het dorp Nes. Op 500 meter van de veerhaven ligt het VVV-kantoor van Ameland en op 1000 meter het centrum van Nes.

Sneldienst en Watertaxi

Voor een snellere overtocht is er de Amelander sneldienst, die in 20 minuten van Holwerd naar Ameland vaart. Deze boot biedt plaats aan 48 passagiers, maar auto’s en fietsen kunnen niet mee.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een watertaxi, die in slechts 15 minuten naar Ameland vaart.

Openbaar Vervoer naar Holwerd

Met de bus kun je zowel vanuit Groningen als Leeuwarden naar de veerboot in Holwerd reizen. Vanaf station Leeuwarden neem je buslijn 66, en vanaf station Groningen buslijn 163 van Qbuzz.

Openbaar Vervoer op Ameland

Op Ameland zijn er uitstekende busverbindingen naar alle dorpen en campings. Je kunt gemakkelijk met de bus van het ene naar het andere dorp reizen. De OV-chipkaart is geldig op Ameland, en er is ook een taxidienst beschikbaar, Taxicentrale Cosi-Tax.

Klimaat

Ameland heeft een mild zeeklimaat met meer zonuren dan het vasteland. De winters zijn zacht en de zomers aangenaam zonder extreme hitte. Regen komt minder vaak voor doordat de wolken snel over het eiland trekken.

Activiteiten voor Kinderen

Ameland is ideaal voor een vakantie met kinderen. Het eiland is rustig en overzichtelijk, met weinig verkeer. Het strand is lang, breed en schoon. Het buitenbad ‘De Schalken’ in Ballum is een paradijs voor kinderen met een 35 meter lange glijbaan.

Overige Voorzieningen

  • Gezondheid: Op Ameland zijn huisartspraktijken en apotheken in Ballum en Nes. In Ballum is ook een tandartspraktijk, en in Nes een fysiotherapeut en dierenarts.
  • Ziekenhuis: Het dichtstbijzijnde ziekenhuis bevindt zich in Dokkum.

Speciale Evenementen

  • Sunneklaas: Op 5 december wordt het unieke Sunneklaas gevierd, een traditie die niets met Sinterklaas te maken heeft.
  • Kunstmaand: November is kunstmaand op Ameland, met exposities van honderd professionele kunstenaars op 40 locaties, inclusief schilderkunst, films, lezingen en workshops.

Geniet van een heerlijk verblijf op Ameland bij accommodatie Amalia!

Scroll naar boven